Mediatif Uygulamalar
ÇOCUK YOGASI
Yoga birleştirici ve bütünleştirici, doğaya karşı duyarlı, zihinsel sakinlik ve dinginliği temel alan bir felsefedir. Asana duruşları, pranayama nefes teknikleri ve konsantrasyon unsurlarından oluşur. Çocuk yogası, yoganın genel unsurları ile birlikte hikayeler, hayvan sesleri, doğa temaları, oyunlar ile çocukların yapısına uygun hale getirilmiştir.
Okul öncesi çocuklarda genellikle 2-3 dk odaklanma farkındalık, 10 dk asana duruşları, 2-3 dk pranayama nefes çalışması ile toplamda 15-20 dk süren oyunlarla hikayelerle desteklenmiş bir yoga seansı yapılmaktadır.
Kurumumuzda 4 öğretmenimiz çocuk yogası eğitimi almaktadır. Her gün 10-15 kişilik gruplarla bahçede ya da masal ve drama sınıfında 15-20 dakika süren yoga egzersizleri yapılmaktadır. Bu egzersizlerle;
çocuklara bedensel ve ruhsal farkındalık kazandırarak onların rahatlamalarını sağlamak, uğraştıkları işlere odaklanmalarına ve o işlerden zevk almasına yardımcı olmak,
çocukların içindeki gücü fark etmelerine yardımcı olmak,
çocukların olumlu düşüncelerini arttırmak
çocukların kendisi ve çevresiyle uyumunu arttırmak
çocukların öz düzenleme becerilerini geliştirmek,
çocukların dikkat seviyelerini arttırmak,
çocukların kaygı düzeyini düşürmek
MİNDFULNESS
Mindfulness şimdiki anda olup bitenlerin farkında olma ve deneyimlenen her neyse bunu açık bir zihin ve kalple karşılama becerisi olarak tanımlanabilir. Günümüzde birçok bilimsel çalışmayla faydaları ortaya konan farkındalık becerisi sadece yetişkinler için değil çocuklar için de fayda sağlar.
Kurum olarak mindful çocuklar yetiştirmeyi önemsiyor, en az haftada 2 kez mindfulness pratikleri yapmaya özen gösteriyoruz.
Mindful çocuk nedir? Neden Mindful çocuklar yetiştirmeyi öemsiyoruz?
Ebeveyn ya da öğretmen olarak çocuklara üzgün ya da kızgın olduğu zamanlarda genellikle iyi geleceğini düşündüğümüz sözler söyleriz ya da mutlu olacakları şeyler yaparız. Oysaki böyle anlarda bir yetişkin olarak onlara duyguları ile ilgili rehberlik yapmak en sağlıklı yaklaşımdır. Ne hissettiğini farketmesi, bedenindeki değişiklere odaklanması ve tüm bunları ifade etmesi psikolojik gelişimi için eşsiz bir deneyim olacaktır.
Mindful çocuk kavramı da tam olarak buradan gelmektedir. Kelime anlamı “farkındalık” olan mindfulness çocukların duygusal, zihinsel ve bedensel olarak gelen her şeyi fark etmeleri ve şefkatle kabullenmeleridir. Bulundukları “an” a odaklanmakla başlayan kabul süreci nefes farkındalığı ile devam eder. Burnumuzdan alıp diyaframımıza gönderdiğimiz ve ağzımızdan verdiğimiz nefes sağlıklı nefes olarak tanımlanır. Nefesi takip etmek duygu ve beden duyumlarına odaklanabilmek için iyi bir başlangıçtır. Nefesinin farkına varmaya başlayan çocuklar anda kalmanın temelini atmış olurlar. Sonrasında ise duygularını tanımak ve anlamlandırmak gelir. Mindful çocuk ne hissettiğini bilir ve bunu ifade eder. Duygusal değişimleri bedeninde farkeder. Hissettiği duyguları iyi-kötü ya da olumlu-olumsuz diye ayırmak yerine kendisi için bir yararının olduğunu bilir. Onu rahatsız eden duyguları kendinden uzaklaştırmaya çalışmak yerine şefkatle kabul eder. Bu sayede kendiyle ilgili içgörü kazanır ve başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurar.